Alexanderteknikens grundare

Redan i början av sin karriär som skådespelare fick Frederick Matthias Alexander problem med rösten. Konventionella metoder hjälpte honom inte. Han ägnade många år åt att observera sig själv och sina vanor och upptäckte vikten av en dynamisk balans mellan huvud/nacke/rygg för att de medfödda hållningsreflexerna ska fungera.

Med tiden utvecklade han de principer som idag utgör Alexandertekniken. Samtidigt som de ledde till ett förbättrat allmäntillstånd hos honom, löste de hans egna och sedan andras röst- och andningsproblem. F. M. Alexander föddes 1869 på ön Tasmanien utanför Australien. 1904 flyttade han sin verksamhet till England.

Han skrev fyra böcker och startade i London 1931 den första 3-åriga utbildningen till Alexandertekniklärare. Där undervisade han fram till sin död 1955.

Vem var då Frederick Matthias Alexander

Egentligen heter han Frederick Matthias Alexander men kallas oftast bara ”Alexander” eller ”FM”.

Jag tror att han måste ha varit en cool ung man om man tänker på de upptäckter som han gjorde när han var i 20-årsåldern, vilket var runt 1889!!! (Då trodde man inte ens att kropp, själ och tanke påverkade vart annat).

Alexander föddes 1869 på Tasmanien. Han växte upp med många syskon på en hästgård och som äldst fick han tidigt ansvar för skötsel och inridning av hästarna. Han fick hemskolning eftersom han ifrågasatte lärarna i skolan och om det de lärde honom var sant…

Han hade ett intresse för teater och gick kurser och tog privatlektioner för att lära sig om skådespeleri, röst och uttryck. På den tiden var det populärt med recitation och när han efter en tid kom med i ett teaterkompani brukade han recitera Shakespeare. När kompaniet började att få framgångar fick Alexander tyvärr problem med sin röst. Han blev ofta hes under sina framträdanden och ibland blev det så illa att han fick avbryta mitt i recitationen utan att kunna avsluta den. Hans läkare hittade inga större fel på hans hals utan ordinerade vila och varma drycker. Rösten återhämtade sig, men problemen återkom. Läkaren rekommenderade längre röstvila och mer varma drycker.

Men Alexander funderade och ville lösa problemen själv!

Hesheten uppstod när han stod på scen och reciterade. Han frågade sig om han använde sig själv och sin röst på ett felaktigt sätt och att det var det som gjorde honom hes.

Alexander var en ung man med ambitioner, envishet och tålamod. Han ägde dessutom förmågan att tänka utanför boxen. Han ställde sig framför en spegel och observerade noga sig själv när han reciterade ett stycke av William Shakespeare.

Om jag tänker mig in i hur han stod framför spegeln och betraktade sig själv, letande efter en lösning på sina problem så tänker jag mig att han studerade och analyserade sina rörelser. Hur höll han sitt huvud, hur andades han? Vad gjorde han med tungan, med munnen och med hakan?

När han reciterade ett stycke av William Shakespeare såg han rörelser med bl a huvudet och nacken som han inte hade en aning om att han gjorde. Han märkte också att han andades in så att det hördes och att axlarna lyftes upp vid varje inandning. När han blivit medveten om dessa vanemässiga rörelser upptäckte han att de uppstod, om än subtilare, även när han använde samtalsrösten.

Sambanden mellan huvud/nacke/rygg och tanke/själ/kropp skulle visa sig oerhört viktiga för förståelsen av helheten och för att han skulle kunna bli fri från sina röstproblem.

Detta var början på hans intressanta upptäckter vilka ledde till att han kunde identifiera och hejda skadliga vanor och samtidigt utveckla sin förmåga att tänka och frigöra sig från vanemässiga reaktioner. Han blev av med sin heshet med hjälp av de principer han utvecklat vilket med tiden blev kallat Alexanderteknik.

Alexandertekniken tog honom både till England och till Amerika innan han dog i London 1955.

______________________________________________________
Barbro Olsson     0733 – 38 30 25     barbro@alexandertechnique.se
Blogg     Facebook     Instagram     Twitter     LinkedIn