Alexanderteknik praktisk ergonomi  rörelse

Alexandertekniken ger Ergonomi en ny dimension

Många som börjar med Alexanderteknik upplever att de har svårt att sitta bra när de är på sina arbetsplatser. Andra har ont i sin kropp pga av arbetsställningar, tunga lyft, monotont och statiskt arbete. Den ergonomihjälp som företag erbjuder räcker inte till för en varaktig förändring. Någon timmas föreläsning och instruktioner ger bra tips om hur man bör sitta och stå, rätt höjd på stolar och bord, hur lampor ska vara riktade osv. men när det gäller hur vi använder vår kropp så är våra vanor så starka att vi som regel fortsätter att sitta, stå och böja oss som vi alltid har gjort. Våra vanor vinner nästan alltid.

Med Alexandertekniken som bas, undervisar och erbjuder jag Praktisk Ergonomi.
Då hjälper jag dig att bli medveten om och förstå hur du gör vanemässigt när du utför ditt arbete och du får redskap för hur du själv ska kunna påverka din arbetsställning och din arbetsplats.

Många av mina elever har under årens lopp kommit från artist och scenvärlden. Sångare, musiker, dansare och skådespelare är införstådda med vikten av att ha en kropp och en röst som fungerar och Alexanderteknik är då sedan länge en väg för “att stämma sitt eget instrument”.
Musiker lyfter och bär sina ofta tunga instrumentlådor och ägnar många timmar dagligen åt att statiskt hålla upp ett instrument. Många musiker sitter dessutom under långa repetitioner och konserter.
Numer har jag en anställning på Högskolan för Scen och musik i Göteborg. Jag undervisar Alexanderteknik och Praktisk Ergonomi till kandidat och masterprogrammen i musik.

Det finns många andra yrkesgrupper som har behov att lära sig Praktisk Ergonomi.
Studenter, forskare, översättare, dataspelare, programmerare, receptionister och andra med kontorsarbete sitter många timmar varje dag framför en dator. Yrkesförare och bilpendlare sitter dagligen alldeles för länge.
Många som jobbar på lager, löpande band, restaurang och i butik har påfrestande arbeten med monotona arbetsuppgifter och många lyft. Barnskötare, förskollärare och småbarnsföräldrar lyfter och bär barn.
Läkare, barnmorskor, fysioterapeuter, naprapater, kiropraktorer och massageterapeuter m flera står böjda över sina patienter och klienter under långa stunder och belastar sina kroppar helt i onödan om de står fel.

bildref: paul-morris-622705-unsplash & Cornelia Schmidt – Arkadiafoto.com

______________________________________________________
Barbro Olsson     0733 – 38 30 25     barbro@alexandertechnique.se
Blogg     Facebook     Instagram     Twitter     LinkedIn